Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.   zamknij

Nasze usługi

Montaż stolarki

Uwaga! W przypadku korzystania z usługi montażu stolarki okienno-drzwiowej, klienci Majster mogą dokonywać zakupu towarów do montażu z 8% VAT. Ceny montażu ustalane są indywidualnie, w zależności od rodzaju prac. Szczegółowe informacje dostępne na dziale budowlanym.

Transport

Usługa transportu świadczona jest na terenie całego regionu. Szczegółowe Informacje o warunkach transportu towarów zakupionych w Majster dostępne są w Punkcie Obsługi Klienta.

Rozładunek i załadunek

Usługa dotyczy zarówno palet zakupionych w Majster jak i powierzonych. Szczegółowe informacje o warunkach rozładunku i załadunku palet, dostępne są w Punkcie Obsługi Klienta.

Wycinanie otworów w zlewozmywakach

Usługa gratis! Usługa dostępna tylko w przypadku zlewozmywaków zakupionych w Majster.

Komputerowe dobieranie kolorów farb

Usługa gratis! Usługa dostępna przy zakupie bazy i pigmentu w Majster. Możliwość wyboru z ponad 2 tysięcy kolorów.

Zakupy na raty

Istnieje możliwość zakupu na raty. Więcej informacji tutaj

Październik

WARZYWA

  • Warzywa korzeniowe możemy trzymać w ziemi aż do pierwszych przymrozków.
  • Jeśli we wrześniu posialiśmy rzodkiewkę, teraz musimy ją zebrać.
  • Zbieramy także pomidory, nawet jeśli są jeszcze zielone. Odkładamy je na parapet, by same dojrzały.
  • Zbieramy ostatecznie cukinię, dynię, kabaczki, ogórki. Usuwamy pozostałości po nich.
  • Trwają jeszcze zbiory sałaty.
  • Wysianą miesiąc temu w szklarni sałatę przesadzamy teraz do gruntu. Będziemy mogli cieszyć się jej zbiorami jeszcze przez jakiś czas.
  • Przykrywamy rzodkiewki folią. W ciepłe dni wietrzymy tunel foliowy.


OWOCE

  • Zbieramy owoce późnych odmian gruszy i jabłoni.
  • Kontrolujemy przechowywane w skrzyniach owoce. Zapleśniałe natychmiast usuwamy


DRZEWA, KRZEWY, PNĄCZA
 

  • Zdejmujemy wybudowane wcześniej podpory dla gałęzi drzew owocowych.
  • Robimy sadzonki z krzewów porzeczek. Obcinamy sekatorem ok. 25 cm pędów i usuwamy część wierzchołkową. Przez zimę przechowujemy sadzonki w wilgotnym piasku w piwnicy. Wiosną wysadzamy je do gruntu.
  • Zasil ziemię pod drzewami i krzewami nawozami potasowymi oraz fosforowymi.
  • Jeśli zaczynają się już przymrozki, osłaniamy agrowłókniną rośliny.
     

SZKLARNIE

  • Można jeszcze siać w szklarni sałatę, jednak już nieprzeznaczoną do sadzenia w gruncie.


Trawnik

  • Trawę kosimy do momentu, kiedy przestaje rosnąć. Przy coraz cieplejszych jesieniach bywa to konieczne nawet w listopadzie.
  • Starannie wygrabiamy z trawnika wszystkie opadające na trawę liście. Pozostawione na zimę zgniłyby i zniszczyłyby murawę. Warto je za to przeznaczyć na kompost. Uzyskana z nich ziemia jest świetnym dodatkiem do podłoża dla kwiatów doniczkowych i balkonowych.


Oczko wodne:

  • Usuwamy z powierzchni wody opadające z drzew liście. Gdyby opadły na dno i zgniły, mogłyby zamulić zbiornik. Dobrym rozwiązaniem jest rozciągnięcie nad wodą naprężonej gęstej siatki. Sposób ten sprawdza się jednak tylko przy niezbyt dużych zbiornikach i częstym opróżnianiu siatki z liści. W przeciwnym razie opada ona do wody.
  • Gdy temperatura wody spadnie poniżej 10°C, ryby nie potrzebują już karmy.
  • Wyjmujemy z wody i czyścimy pompy fontannowe. Przenosimy je do pomieszczenia, gdzie temperatura w zimie nie spada poniżej zera.
     

PRACE OGRODNICZE

  • Grządki i rabaty zasilamy nawozem mineralnym.
  • Przygotujemy ziemię do inspektu. Odkażamy ją poprzez ogrzewanie wysoką temperaturą w kotle.
  • Aby zapobiec atakom chorób grzybowych, zbieramy z drzew wszystkie tzw. mumie zeschnięte owoce.
  • Porażone chorobami lub pleśnią resztki owoców i gałązki usuwamy i natychmiast spalamy
  • Zakładamy opaski i wybielamy pnie drzew owocowych. Najlepszy moment na to jest w chwili, gdy liście zaczynają żółknąć.


PORADY

  • Jeżeli nastąpiły przymrozki, zanim zbierzemy owoce, musimy poczekać aż rozmarzną i obeschną. Przemarznięte owoce nie nadają się do przechowywania w stanie surowym. Można zrobić z nich jedynie przetwory.

 

CHOROBY

Wśród chorób zagrażających roślinom w naszym ogrodzie szczególnie groźne i, niestety, najczęściej występujące są choroby grzybowe. Nie tylko oszpecają rośliny, ale powodują ich zamieranie. Rozpoznamy je po charakterystycznych objawach:

- plamach
- zniekształceniach
- nalotach i naroślach

Możemy im zapobiegać, umiejętnie dawkując nawozy. Jeśli się pojawią, zwalczamy je środkami chemicznymi.

 

ZAMIERANIE PĘDÓW

Choroba spowodowana przez kilka rodzajów grzybów, także żyjących w glebie.

Jakie rośliny atakuje:
- występuje na drzewach i krzewach ozdobnych iglastych oraz liściastych, m.in. kalinach, różach, różanecznikach, wierzbach, klonach, lipach, wiązach, jałowcach i sosnach.

Jak się objawia:
- na młodych pędach pojawiają się brunatne, stopniowo powiększajace się plamy. Powstające zniekształcenia (zwane zrakowaceniami) mogą doprowadzić do obumarcia tej części rośliny, która znajduje się powyżej porażenia. Rośliny zainfekowane przez grzyby glebowe więdną, ponieważ nie mogą pobierać wody.

Jak zapobiegać i leczyć:
- aby nie rosprzestrzeniać choroby, po każdym cięciu dezynfekujemy sekator denaturatem. Leczenie polega na usunięciu chorego fragmentu i podlewaniu roślin preparatami Bravo 500 SC, Biosept 33 SL lub Gwarant 500 SC

 MĄCZNIAK PRAWDZIWY

Choroba grzybowa, której sprzyja ciepła, deszczowa aura latem i jesienią oraz duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą.

Jakie rośliny atakuje:
- poraża liście, pąki i pędy bylin, krzewów oraz drzew, najczęściej róży, nachyłka, mięty, katalpy, dębu, ostróżki i klonu.

Jak się objawia:
- zaatakowane części pokrywają się jasnoszarym mączystym nalotem, potem ulegają zniekształceniu: marszczą się, z czasem ciemnieją, więdną i zasychają. Choroba łatwo przenosi się na sąsiednie rośliny, szczególnie gdy rosną zbyt blisko siebie i brak im nawozów oraz gdy ziemia wokół korzeni jest przesuszona.

Jak zapobiegać i leczyć:
- należy pamiętać o systematycznym podlewaniu i prawidłowym nawożeniu. Pierwsze objawy zwalczamy stosując Bravo 500 SC, Amistar 250 SC, Topsin M 500 SC. Silnie porażone fragmenty roślin usuwamy i palimy.

 

 MONILIOZA

Coraz powszechniejsza choroba grzybowa. Sprzyja jej deszczowa i ciepła wiosna.

Jakie rośliny atakuje:
- głównie ozdobne, a także owocujące odmiany wiśni i śliw; często pojawia się na leszczynie, brzoskwini i migdałku trójklapowym.

Jak się objawia:
- najpierw atakuje kwiaty, które szybko więdną i zasychają, nie opadając; w skrajnych przypadkach pokrywają się szarym włochatym nalotem. Następnie choroba przechodzi na młode pędy, które więdną, brązowieją i zamierają. Porażeniu ulegają również starsze zdrewniałe pędy a później owoce.

Jak zapobiegać i leczyć:
- zapobiegawczo należy stosować środki chemiczne przed kwitnieniem. Leczenie sprowadza się do usuwania zainfekowanych kwiatów, pędów i owoców oraz obcinania gałęzi kilka centymetrów poniżej granicy zakażenia. Warto pamiętać, aby co roku przed kwitnieniem i ponim spryskiwać rośliny Topsinem M 70 WP.

 SZARA PLEŚŃ

Choroba grzybowa, której sprzyjają częste opady, niska temperatura oraz przenawożenie azotem.

Jakie rośliny atakuje:
- występuje na różach, liliach mieczykach i tulipanach, nie omija też drzew i krzewów iglastych.

Jak się objawia:
- na pędach, liściach oraz kwiatach widać liczne brązowe plamki pokryte szarym pylącym nalotem. Stopniowo zlewają się one w coraz większe plamy niszczące roślinę. Choroba rozwija się szybko i atakuje sąsiednie rośliny. Krzewy róż często ulegają zakażeniu po zbiorze kwiatów (infekcja rozwija się od miejsca cięcia pędu).

Jak zapobiegać i leczyć:
- wiosną i latem nie nadużywamy nawozów azotowych, sadzimy - niezbyt gęsto - tylko zdrowe rośliny (szczególnie dokładnie oglądamy cebule kwiatowe) i podlewamy na podłoże, a nie na liście. Zaatakowane rośliny opryskujemy preparatami Teldor 500 SC, Topsin M 500 SC lub Kaptan Zawiesinowy 50 WP.

 

 

 

 

 RDZA

Choroba grzybowa, której sprzyjają mroźna zima, a po niej chłodna wiosna i mokre lato, nadmierne nawożenie azotem oraz brak potasu w glebie.

Jakie rośliny atakuje:
- drzewa i krzewy liściaste, byliny i kwiaty jednoroczne, trawy i warzywa.

Jak się objawia:
- na spodzie liści i pędach widać żółte lub rdzawe grzybnie. Wierzch liści stopniowo pokrywa się plamami o różnym kształcie, barwy początkowo żółtej lub pomarańczowej, przechodzącej w brunatną i czarną. Zainfekowane części roślin zamierają.

Jak zapobiegać i leczyć:
- nie nadużywamy nawozów azotowych. Przez cały sezon wycinamy porażone części i spryskujemy roślinę preparatami Amistar 250 SC, Baymat Ultra AE lub Biosept 33 SL.

 

 

SZKODNIKI

Jeśli występują w dużej liczbie, mogą być również niebezpieczne dla roślin jak choroby. Nieproszonymi gośćmi w ogrodzie są dokuczliwe owady, maleńkie nicienie i roztocza, żarłoczne ślimaki, a nawet niektóre ssaki. Możemy je zwalczać środkami chemicznym, ale lepiej zniechęcać do zamieszkania w naszym ogrodzie, umiejętnie go pielęgnując.

 

KRET

Częściowo chroniony ssak, którego w przydomowym ogrodzie możemy zwalczać, nie narażając się na sankcje prawne.

Jakie szkody wyrządza:
- ryje korytarze i wypycha kopce, niszcząc strukturę podłoża. Lubi odwiedzać żyzne, dobrze nawodnione i wypielęgnowane ogrody. Trawnik, pod którym żeruje kret, najczęściej nadaje się do całkowitej rekultywacji; podkopane rośliny mogą usychać.

Jak zapobiegać i zwalczać:
- pozbycie się kreta z działki jest bardzo trudne. Zniechęcimy go do osiedlenia się w ogrodzie, gdy na rabatach posadzimy czosnek, szachownicę cesarską, aksamitki lub bazylię. Jeśli mimo to zamieszka u nas, możemy zastosować środki odstraszające działające na jego zmysł słuchu, np. wiatraczki lub dudniki. Środki chemiczne, takie jak trutki i świece dymne zabijające zwierzęta, będą skuteczne, jeśli umieścimy je we właściwych miejscach. Są to jednak metody niehumanitarne. Najlepiej umieścić w korytarzach pułapki, a złapane zwierze wynieść poza teren działki.

 ŚLIMAKI

Nagie albo oskorupione mięczaki dla naszego ogrodu najniebezpieczniejsze są pomrowy i winniczki. Ich namnażaniu się sprzyja pora deszczowa i ogród zasobny w rośliny ozdobne oraz warzywa.

Jakie szkody wyrządzają:
- zjadają młode pędy, korzenie, kwiatostany i liście w których najpierw wygryzają dziury, a potem konsumują resztę, zostawiając gołożery. Bez problemu wędrują po pionowych płaszczyznach, więc pożarcie wyżej rosnących pędów nie stanowi dla nich problemu.

Jak zapobiegać i zwalczać:
- ich liczebność ograniczymy, jeśli osuszymy zastoiska wodne w ogrodzie, uprzątniemy resztki materiałów budowlanych, a także gdy będziemy regularnie kosić trawnik oraz grabić, motyczkować i odchwaszczać rabaty. Zwalczanie jest długie i żmudne - ślimaki zbieramy i wynosimy poza teren działki (lub "unieszkodliwiamy" na miejscu), zwabiwszy do pojemników z liśćmi kapusty i sałaty albo resztkami marchwi. W ostateczności stosujemy środki chemiczne, np. Snacol albo Ślimakol.

 

 SZPECIELE

Mikroskopijne roztocza niewidoczne gołym okiem.

Jakie rośliny atakują:
- drzewa i krzewy liściaste oraz owocowe - porzeczki, jeżyny, czarne bzy, głogi, jesiony, klony i lipy.

Jak są objawy:
- skutki ich żerowania są bolesne zarówno dla zdrowia roślin, jak i dla estetyki ogrodu. Uszkodzenia liści mogą być widoczne już wczesną wiosną - nienaturalnie nabrzmiałe pąki liściowe są pierwszym dowodem obecności szpecieli. W późniejszym okresie widać białe, żółtawe lub czerwone pęcherzyki, różki albo wypustki na liściach. Szkodniki wysysają soki z pąków, liści i zawiązków owocowych, hamując ich rozwój. W skrajnych przypadkach działalność szpecieli prowadzi do opadnięcia liści i obumarcia rośliny.

Jak zapobiegać i zwalczać:
- systematycznie i dokładnie usuwać (palić) porażone liście. Gdy szpeciele się pojawią, stosujemy Talstar 100 EC lub Sumi-Alfa 050 EC. Im wcześniej tym lepiej.

 MSZYCE

Niewielkie różnokolorowe pluskwiaki: białe, czarne, granatowe, żółte i zielone. Zerują przez cały sezon.

Jakie rośliny atakują:
- większość roślin kwitnących, warzywa, drzewa, drzewa i krzewy owocowe oraz ozdobne, liściaste i iglaste.

Jak są objawy:
- poskręcane młode pędy i liście, oblepione owadami łodygi kwiatów to typowy widok w naszych ogrodach. Wszystkie gatunki mszyc żerują całymi gromadami. Odżywiają się sokami roślin. Nakłute przez ich ssące aparaty gębowe części ulegają deformacji - zwijają się lub wybrzuszają. Przestają rosnąć i z czasem zamierają. Ale to dopiero początek nieszczęść. Mszyce przenoszą choroby wirusowe, a rosa miodowa powstała w wyniku ich żerowania staje się pożywką dla grzybów sadzawkowych.

Jak zapobiegać i zwalczać:
- zimą opryskujemy pnie i pędy drzew preparatem parafinowym. Do zwalczania używamy Mospilanu 20 SP, Pirimoru 500 WG, Talstaru 100 EC lub Polysectu 003 EC. Biedronki mogą sobie nie poradzić z dużymi koloniami.

 

 

 

 

 PĘDRAKI

Najwięcej szkód powodują larwy m.in. chrząszcza majowego i guniaka czerwczyka.

Jakie wyrządzają szkody:
- żerują pod ziemią, obgryzając korzenie traw i innych roślin, kłącza oraz bulwy. Zagrażają młodym sadzonkom i uprawom; potrafią w ciągu jednego sezonu zniszczyć spory trawnik.

Jak zapobiegać i zwalczać:
- warto przekopywać rabaty i wydobyć szkodniki z ziemi. Gdy przeistoczą się w owady (raz na kilka lat na przełomie maja i czerwca), można je wyłapywać i niszczyć. Nie będzie to trudne, bo latają powoli i do tego hałasują. Można je zwalczać środkami chemicznymi (np. Sumi-Alpha 050 EC).